Outsourcing i Spanien

Outsourcing i Spanien

Outsourcing | Rekrytering | Bemanning | Ärendehantering

Jobba och bo i Spanien

I den här artikeln har vi samlat tips och råd utifrån våra egna och våra medarbetares erfarenheter av att ha flyttat hit till Malaga och Fuengirola och insamling av fakta från olika källor (Google, Sweden Abroad m fl.) för dig som funderar på att flytta hit och arbeta, t ex hos oss.

Många drömmer om att flytta utomlands och särskilt när man är relativt ung och kanske vill prova på det innan man läser vidare efter gymnasiet, eller efter högskolan, liksom många i Sverige när man börjar trappa ner i sitt arbetsliv börjar fundera på att spendera mer tid i solen. Vi fokuserar framför allt här mest, på de som vill flytta till Spanien för att jobba

HIPSTER ON BIKE kopia (kopia)

Vad ska jag tänka på när det gäller att jobba i Spanien?

Att välja att jobba i Spanien som är ett EU-land är lättare än man tror. Många lockas av det fina medelhavsklimatet och maten. Och särskilt här i Malaga-området bor det redan många svenskar så man behöver inte känna sig ensam, för i början kan det vara skönt att ha ett nätverk av svenskar att hänga med. Det är också lätt att ta sig till/från t ex Malaga, det är bara 4 timmar flyg och flera flygbolag som flyger hit.

Det är över 100 000 svenskar som bor i Spanien numera, del/heltid, även om alla dessa inte arbetar. Flera stora svenska företag har också kontor här i Malaga, men även i Alicante, Barcelona och i Madrid förstås. Det gör att även svenska utbildningar och kontaktnät är användbar på spaniens arbetsmarknad. Det finns flera företag som vårt som satsar på Spanien och därför kan du med fördel söka anställning hos dessa.

På Spansk-Svenska Handelskammarens i Madrid, webbplats finns en lista på svenska företag i Sverige. Där du kan läsa mer om vad deras nätverk erbjuder, bli medlem eller se vad som är på gång. De finns även i Barcelona
Sweden Abroad (svenska ambassaderna) hittar du också en mängd tips och länkar kring nätverk, organisationer etc.


Svenska jobb och företag

Det finns en stor arbetsmarknad från svenska företag som oss på Voicedesk som har vår verksamhet här i Fuengirola och likt några andra erbjuder dedikerad outsourcad kundtjänst, dvs vi hanterar kundsupporten åt svenska företag med vår svenska personal. Och då är vanligtvis kravet att du ska kunna svenska och engelska.


Måste jag ha ett arbetstillstånd?

Som medborgare i ett EU-land har du automatiskt tillgång till och möjligheten att bosätta dig och jobba i ett annat medlemsland, utan behov av att ansöka om visum, arbetstillstånd eller liknande generellt sätt.

I Spanien gäller detta också sätt. Det finns dock ett krav som du måste följa och det är att du efter tre månader som bosatt i landet måste registrera dig för ett så kallat Certificado de registro como residente comunitario som styrker din bosatt-status i landet.

En del av detta certifikat är det så kallade NIE-numret som används för att identifiera dig som utlänning i landet och används till allt från att öppna bankkonto till att ta emot paket.

Du gör detta genom att besöka ett så kallat Oficina de Extranjero eller närmaste polisstation där du får visa upp giltig ID-handling och fylla i en del papper för att slutföra ansökan. Innan dess kan det vara bra att i Sverige ansöka om ett nationellt ID-kort som komplement till ditt pass som ID-handling.

När du har NIE numret så har du också rätt att ansöka till seguridad social som ger dig rätt att uppsöka sjukvård till dig och din familj.

Har du körkort är ett tips att även ansöka om ett internationellt körkort, det kan man göra via Motormännen online.

Fördelar med att flytta till Spanien och bo:

 • Spanien är ett EU-land du behöver inget visum för att jobba här.
 • Du får dessutom vara i Spanien så länge du vill.
 • Du måste dock skaffa ett spanskt personnummer för att få jobba.
 • Du kan skaffa hyreskontrakt, bankkonton, sjukvård. Detta löser du hos lokala myndigheter. 

Utbildning

 • Har du högskoleexamen är det alltid efterfrågat i Spanien, särskilt inom juridik och IT
 • Inom turistnäringen som är superstor kan det räcka med gymnasieexamen
 • Precis som i Sverige gäller att högre utbildning ger högre lön, även i Spanien
 • Dock kan vissa jobb ha lägre lön här än motsvarande i Sverige men det är också billigare boende och matkostnader så det jämnar oftast ut sig
 • Vissa tjänster kräver lokal utbildning, kom ihåg att dessa utbildningar även kan vara fina att ha i sitt CV när man kommer hem till Sverige igen.

Boende

Boende i Spanien är relativt enkelt att hitta, beroende på vilken typ av hus eller lägenhet som du är ute efter. Ibland kan du behöva dela lägenhet med andra för att få sovplats och snabbare hitta ett boende. Det vet är mycket vanligare i Spanien än i Sverige Sverige. Delar man boendekostnad kan det öka möjligheterna att bo centralare och närmare kontoret.

Många vill hyra ut sina bostäder kortare tid eller per vecka så det gäller att leta via olika kanaler, dels via agenturer men också via sociala medier och grupper för svenskar i Fuengirola och Malaga t ex. Idealista, Fotocasa, Mastermas och Tucasa är bra kanaler att söka och hitta en lägenhet eller via RnB.

Så det kan var bra att gå med i dessa ett bra tag innan du planerar att flytta och söka jobb. Men bara ett tips. När det gäller spanska bostadsvärdar gillar de att man träffas personligen vid visning.


Att jobba hos oss på Voicedesk

Våra värderingar och kultur
Vi drivs av att jobba med människor och att hitta potential på arbetsmarknaden för att matcha talanger med våra kunduppdrag. Vi tror på en fördomsfri rekrytering där fokus ligger på kandidaternas kompetens och potential

 Vi ser positivt på den digitala utvecklingen som sker i vårt samhälle och drivs av att utmana marknaden med våra kundanpassade lösningar.

Vi är stolta över vår kandidatupplevelse där vi stärker både vårt egna och våra kunders Employer Branding genom att ta hand om vårt värdefulla nätverk.

Hos oss är det viktigt att alla trivs och att det ska vara kul att gå till jobbet. Som rekryterare vet vi hur viktigt det är att ha en trivsam arbetsmiljö där alla är hörda och får chansen att utvecklas. Därav fokuserar vi mycket på teambuilding och events inom Voicedesk team.


Här kan du se flera av våra medarbetare berätta hur det är att arbeta hos oss.

 


 

Omlokalisering
Vi på Voicedesk hjälper våra blivande anställda med omlokalisering i form av:

Resa & boende

 • Betald flygresa med 2 inchekade väskor + kabinväska.
 • Upphämtning på flygplatsen – betald taxi.
 • Betald Hostal i 2 veckor.
 • Vägledning till att hitta egen bostad(långtidsuthyrning)

Administrativ hjälp

 • Vi hjälper till att boka/skaffa NIE nummer.
 • Social Security nummer för kommunal sjukvård & inskrivning samt få en formell anställning i Spanien.
 • Hjälp med uppsättning av bank.
 • Hjälp med kontraktskrivning av bostad.
Om du är intresserad av vad vi kan erbjuda kan du alltid se våra aktuella lediga jobb här

 

 Teamet på Voicedesk

Prenumerera på vår blogg