Outsourcing i Spanien

Outsourcing i Spanien

Outsourcing | Rekrytering | Bemanning | Ärendehantering

Checklista - 11 Tips inför flytt till Spanien 

Att flytta utomlands är ett stort steg för många eftersom det innebär att lämna sin trygghetszon och kliva ut i det okända. Man känner sig ofta överväldigande av känslor såsom glädje, hopp, spänning, längtan och nervositet. Att få chansen starta ett nytt kapitel är fantastiskt men det innebär också en hel del förberedelse båda av praktiskt, ekonomisk och emotionell karaktär. För att din flytt ska bli så smidig som möjligt har vi på Voicedesk tagit fram en guide där vi samlat våra bästa råd. 

flytta

Praktiskt: 

  1. Se över ditt nuvarande anställningsavtal och lägenhetsavtal. Oftast har vi i Sverige en till tre månaders uppsägningstid vilket innebär att vi behöver tajma vår uppsägning så att vi inte blir sinkade tidsmässigt eller åker på dubbla kostnader. 

  2. Utöver arbete och boende har du kanske även medlemskap för diverse streamingtjänster, gym, fackförbund, bredband samt försäkringar som behöver sägas upp i god tid om man är säker på att de inte kommer nyttjas.  

  3. Hälsa är A och O så se till att boka in läkarbesök och tandläkarbesök så att du säkerställer att alla värden ser bra ut och förnya eventuella recept. 

  4. Se till att dina ID-handlingar och ditt blåa EU-kort är giltiga eftersom du kommer behöva visa upp dessa vid flera tillfällen i början.  Skaffa gärna ett Nationellt Id-kort också. Inom Schengen, som täcker stor del av Västeuropa räcker det att visa upp det istället för passet.

  5. Registrera konto på idealista då det är en populär app som många spanjorer nyttjar när det kommer till lägenhetsuthyrning (idealista.com/sv/)  

  6. Gå med i relevanta FB-grupper exempelvis “Vi som bor i Spanien” Skandinaver i Spanien” där kan man ofta få värdefulla tips och råd av andra personer som varit i samma sits.  

  7. Fundera på vad du vill göra med ditt nuvarande mobilabonnemang men något som är bra att veta är att här i Spanien är det nödvändigt att skaffa ett spanskt SIM-kort/telefonnummer för att göra basala ärenden. Det finns tre situationer som kräver spanskt telefonnummer och det är när du beställer saker online, när du bokar tid på vårdcentralen eller när du ska teckna ett bredbandsavtal.  

Ekonomiskt:  

  1. När flyttar till Spanien tillkommer det oftast oväntade kostnader exempelvis deposition för boendet så se till att ha en budget innan du flyttar gärna två till tre månadslöner. 

  2. När man ska flytta är det ett perfekt tillfälle att rensa och sälja materiella ting såsom kläder, möbler, inredning mm. Ett tips är att spana in Sellpy som är ett företag som säljer och skänker begagnade produkter åt privatpersoner (läs mer om deras tjänster här: (sellpy.se)  

  3. Om du inte vill sälja av alla dina tillhörigheter och inte har möjlighet att ta med dig allting se till att boka ett förråd eller magasinera materiella ting som har ett högt affektionsvärde.  

  4. Man kan använda sitt svenska bankkort här nere men på långsikt är det fördelaktigt att skaffa ett spanskt bankkonto då det blir enklare för dig att få din lön utbetald i tid samt att det inte tillkommer extra kostnader vid uttag och kortbetalningar. Vill du inte öppna ett spanskt bankkonto kan Revolut Bank vara ett klokt komplement där du kan växla mellan 25 olika valutor, läs mer om deras utbud här (revolut.com/sv-SE/)  

Emotionellt

Förutom alla praktiska och ekonomiskt aspekter är det viktigt att inte glömma bort det emotionella stadiet man går igenom vid en flytt. De flesta kan uppleva en separationsångest när avresedagen närmar sig så prioritera kvalitetstid med nära och kära innan du ger dig av.  

Umgås med personer som ger dig energi och som stöttar ditt beslut att flytta till Spanien. Se till att få ett gott avslut med kollegor, grannar, familjemedlemmar och vänner som är betydelsefulla i ditt vardagsliv.

Sist men inte minst försök varva ner och äg din kalender sista dagarna innan flytten då första tiden i Spanien kommer att innehålla nya intryck och information som du kommer behöva bearbeta och då är det en fördel att man känner sig utvilad mentalt.

Läs gärna vårt tidigare blogginlägg här om att jobba i Spanien, dår går vi igenom lite mer praktiskt hur man skaffar sig arbetstillstånd, och andra praktiska saker för att även kunna jobba i Spanien.

Bienvenido a España!